Mogelijkheden Energiebesparing

Wij schreven in het vorige infoblad al over de hoge energieprijzen, maar zoals gebleken kan het nog erger… De prijzen blijven stijgen! Inmiddels is de gemiddelde nota 3 keer zo hoog geworden als een jaar geleden. Voor mensen waarbij het contract binnenkort afloopt, zal het even schrikken zijn.

Reden te meer om toch weer eens goed na te denken over de mogelijke besparingen die de extra kosten kunnen beperken. Al snel komen we dan uit op de al eerder besproken investeringen zoals zonnepanelen, dubbel (HR++) of triple (HR+++) glas, muur-/dakisolatie enzovoort.

Deze investeringen verdienen zich nu erg snel terug, zeker als je wat spaargeld hebt: de hoge inflatie en lage rente maken een investering in verduurzaming snel rendabel. Was tot enkele jaren terug een terugverdientijd van zonnepanelen nog gemiddeld zeven jaar, het is nu nog maar zo’n 3-4 jaar!

Helaas is soms wel wat geduld op zijn plaats. Door de hoge vraag is de levertijd aardig toegenomen.

Hoe houd je je huis koel

Ook zonder al te hoge investeringen kunnen we al het nodige doen aan duurzaamheid én besparen. De zomers worden steeds heter en de hitte houdt langer aan. Het wordt daardoor steeds lastiger om je huis koel te houden. Je kunt echter wel een aantal dingen doen die helpen zonder direct een niet echt duurzame airco aan te schaffen. Het helpt om de deuren en ramen dicht te houden als het buiten warmer is dan binnen en de gordijnen, luifels, rolluiken, screens of aluminiumfolie voor de ramen te doen als de zon erop staat.

Isolatie, groene muur- en dakbedekking zoals klimop en sedum zorgen er ook voor dat er geen directe zon op de muren en daken staat waardoor het koeler is binnen, maar ook zonnepanelen zorgen dat het zonlicht niet direct op het dak valt waardoor het binnen koeler blijft.

Koud(er) douchen

Op dit moment is er veel te doen om het zogenaamde koud(er) (en minder vaak en lang) douchen wat enorm gezond is voor je lichaam, het milieu en je portemonnee. Begin hier vooral mee nu het leidingwater in de zomer wat warmer is dan in de winter en omdat het nu ook een stuk aangenamer is om even af te koelen.

Aircoverwarming

Aan de andere kant van deze tips en investeringen: de bewoners die al zonnepanelen hebben maar waarvan het huis niet direct geschikt is voor een warmtepomp, kunnen de airco gebruiken om het huis te verwarmen! Inmiddels zien we in onze buurt op veel plekken de zonnepanelen op het dak, maar ook de nodige airco-buitenunits. De moderne airco’s beschikken over een warmtepomp waarmee dus met hetzelfde gemak gekoeld als verwarmd kan worden. Vaak worden de airco’s gehangen om in de zomer te koelen, maar in het voorjaar en najaar kan deze heel goed gebruikt worden om te verwarmen. De ketel hoeft dan veel minder te verwarmen en het opwarmen gaat sneller: de warmte is direct in huis. Dit bespaart meteen op je gas! Kijk eens op https://www.av-klimaattechniek.nl/verwarmen-met-een-airco of https://www.kemkens.nl/kennisbank/airco/airco-of-warmtepomp/#

Natuurlijk moet er wel wat extra aandacht aan de manier van verwarmen geschonken worden, de afstemming tussen airco en ketel is (nog) niet geautomatiseerd, maar het biedt mogelijkheden.

Zijn er mensen in de Genderbeemd die dit al doen? Dan vernemen we graag wat de ervaringen zijn: velen in onze buurt kunnen hiervan leren. Samen weten we meer dan alleen!

Van het gas af!

Gaan we dan toch investeren, dan is dit het moment om na te denken hoe we van het gas af kunnen gaan en niet langer torenhoge prijzen betalen. Dit kan door uw oude cv-ketel te vervangen door een elektrische cv-ketel of een warmtepomp (evt. met zonneboiler) en nano-infrarood-panelen in plaats van radiatoren gebruiken waar nodig. De extra elektriciteitsvraag die daardoor ontstaat, kan opgelost worden door (extra) zonnepanelen zodat de energiekosten niet de pan uitrijzen. Natuurlijk vraagt dit de nodige voorbereidingen en investeringen, maar het wordt de moeite waard. Er zijn in onze buurt al enkele woningen die volledig van het gas zijn!

Ben je dan uiteindelijk zover: het afsluiten van het gas wordt gratis uitgevoerd door te mailen naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Tenslotte

Kijk eens wat voor jouw huis interessant kan zijn. Op onze website zijn veel mogelijkheden geïnventariseerd: https://www.buurtbeheer-genderbeemd.nl/nl/werkgroepen/genderbeemd-duurzaam.html. Bij vragen zien we deze graag tegemoet via email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Ook 040energie kan veel vragen beantwoorden en houdt regelmatig voorlichtingsbijeenkomsten: https://040energie.nl/

Succes met het (verder) verduurzamen van uw woning en omgeving! Alleen samen staan we sterk.
Met duurzame groet, Antoon en Michaël