Historie: Wegen en Bebouwing

We krijgen regelmatig de vraag hoe deze buurt er vroeger uitzag, waar het kasteel van Blaarthem gestaan heeft etc.

De site https://www.topotijdreis.nl kan helpen om inzicht te krijgen. Deze site van het kadaster geeft 200 jaar topografische kaarten. Zoom in op onze buurt (druk op LocateMe knop ) en kies vervolgens een ander jaartal. 

 

Hieronder aardige jaartallen om te bekijken. Bedenk dat de topografische kaarten altijd een aantal jaren achter lopen op de wijzigingen in het landschap :

1927: hier zie je nog waar de kasteelruïne gestaan heeft. Verder zijn enkele namen al herkenbaar.

1970: de ring van Eindhoven is te zien.

1972: de poot van Metz (nu A2/N2) is gerealiseerd. 

1983: Genderbeemd en Hanevoet in de wijk Oud-Kasteel (meer bekend onder de naam "Gestelse Ontginning") zijn ingetekend. De vrijheidsstrijdersbuurt (M.L.Kingstraat e.o.) is nog niet gebouwd. 

1993: Vrijheidsstrijdersbuurt  (M.L.Kingstraat en omgeving) is gebouwd. Nelson Mandela park bestaat nog niet, is nog de oude klinkerweg (Kasteelweg) met drijfzand ernaast.

2000: het fietspad door het Nelson Mandelapark (dat dan nog niet zo heet) is gerealiseerd. De eerder geplande verkeersweg is definitief afgeblazen. De Meerenakkerweg houdt nog op bij de A2.

2009: De Meerenakkerweg is doorgetrokken naar Veldhoven onder de A2 door. De aansluiting van de Karel de Grotelaan op de A2 (op- en afrit in Noordelijke richting) is gewijzigd. 

2016: situatie ten tijde van het schrijven van dit artikel: A2 is nu A2/N2, Meerenakkerweg heeft nu aansluiting op de N2, waardoor er minder verkeer over de Kasteellaan komt.